|
SERNIK
*********
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(źródło: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 kg sera
1 kostka masła
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ser zemleć (dałam wiaderkowy), masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać.
Piec 60 minut w temp. 180 st. C.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SMACZNEGO :)
****************
Sernik owocowy (Siostry
************************
Anastazji)
***********
####################################
Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Składniki na wkładkę serową:
60 dkg zmielonego sera białego;
30 dkg cukru pudru;
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
6 jaj;
15 dkg margaryny;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.
****
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka;
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (te na 500 ml mleka);
1 cukier waniliowy;
4-5 łyżek cukru kryształu;
25 dkg masła;
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.
*****
Składniki na masę owocową:
1 kg truskawek (mogą być mrożone);
2-3 łyżki cukru kryształu;
3 galaretki truskawkowe;
Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.
*****
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa.
********
Moje uwagi:
__________________
1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam.
2. Zwróć uwagę, by masło i budyń miały jednakową temperaturę pokojową, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że masa nam się nie zważy.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Smacznego! Życzę
*********************
Przepis na sernik pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji". Jest przepyszny, mnie zachwycił smakiem. Trochę roboty przy nim jest, ale warto. Połączenie biszkoptu orzechowego z dwoma warstwami sera, jedna z dodatkiem kakao i do tego masa również z orzechami. Pyszności :) Blaszka 33x23, może być większa, bo ciasto wychodzi wysokie. Ciasto jest tez dosyć drogie.
*******************************
Składniki ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
5 dkg orzechów włoskich zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
***********************************
Białka ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo do ubitych cukier i żółtka. Następnie dodajemy resztę składników, lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 - 40 minut. Po upieczeniu dzielimy na 2 części.
************************
Składniki ser I
60 dkg sera
30 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny
************************************
Margarynę ucieramy z cukrem i zmielonym serem, dodajemy po 1 żółtku i ucieramy. Ubijamy piane z białek, którą po ubiciu dodajemy do sera. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 160-180stopni przez 60 minut.
***************************
Składniki ser II:
60 dkg sera
30 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny
2 łyżki kakao
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ser II przygotowujemy tak samo jak pierwszy z ta różnicą, że dodajemy kakao.
~**********
Masa:
20 dkg orzechów włoskich
1 szklanka mleka
3 jajka
20 dkg cukru
1 kostka masła lub margaryny
***********************************
Orzechy drobno mielimy, sparzamy w szklance gorącego mleka. Jajka ubijamy z cukrem na parze, ucieramy kostkę masła, dodajmy ubite jajka, przestudzone orzechy i całość ucieramy.
*******************************************
Przełożenie ciasta: ciasto - masa - ser II - masa - ciasto - masa - ser I - polewa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tort na
specjalne okazje. Mocno alkoholowy. Czekoladowe ciasto nasączone likierem kawowym, przełożone dużą ilością delikatnego kremu ajerkoniakowego (to budyń z dodatkiem serka mascarpone - lżejszy niż
krem maślany). Smaki wzajemnie się uzupełniają i ajerkoniak nie jest mocno wyczuwalny; w torcie natomiast mocno czuć.. procenty ;-).
Składniki na czekoladowe ciasto:
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
80 g kakao
1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej (w postaci proszku)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, kawę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.
Krem ajerkoniakowy:
350 ml mleka
250 ml ajerkoniaku (advocaatu)
6 żółtek
80 g cukru
35 g mąki pszennej
35 g skrobi ziemniaczanej
500 g serka mascarpone, schłodzonego
Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advocatem.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do mleka z advocatem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszajac, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
/budyń najlepiej przygotować wieczór wcześniej/
Serek mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować/ubić. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując (ja to robię mikserem z przystawkami do ubijania białek) do powstania gładkiego kremu.
Nasączenie:
1/2 szklanki likieru kawowego
Dodatkowo:
kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Wykonanie
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Lekko nasączyć. Posmarować 1/3 ilości kremu ajerkoniakowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem, nasączyć. Boki i górę tortu posmarować pozostałym kremem. Boki tortu oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu. Na górę zetrzeć kilka kostek czekolady. Schłodzić przed krojeniem przez 12 godzin.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Tort o smaku cappuccino, na mocno kakaowym biszkopcie. Intensywnie alkoholowy. Z najlepszym, najdelikatniejszym kremem na bazie śmietany kremówki, białej czekolady i Waszego ulubionego cappuccino. Prosty do wykonania :-). Skromnie ozdobiony. Jeśli wolicie, tort można wykonać na białym biszkopcie. Niezmiennie będzie Was zachwycał delikatnością i smakiem kremu! Warto przygotować :).
Składniki na biszkopt kakaowy:
(więcej o biszkopcie można przeczytać tutaj)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane szpatułką, bardzo delikatnie (!) spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków (wmieszanie składników suchych przy pomocy szpatułki jest również metodą bezpieczniejszą.), natomiast suche składniki wmieszane mikserem* na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy (forma 20 cm, na zdjęciach).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
* mowa o mikserze planetarnym, nie mikserze ręcznym
Krem z białej czekolady i cappuccino:
500 ml śmietany kremówki 36%
210 g białej czekolady
2 saszetki cappuccino w proszku, każda o wadze 22 g
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać czekoladę, cappuccino, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła.
Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.
Do naponczowania biszkoptu:
pół szklanki likieru kawowego lub migdałowego
1/4 szklanki likieru z białej czekolady
2 łyżki wody
Wszystko wymieszać.
Dodatkowo:
płatki migdałów, podpieczone
biała czekolada do picia, w proszku, do oprószenia (użyłam takiej)**
Wykonanie tortu
Odłożyć 1 szklankę kremu cappuccino do dekoracji.
Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nawilżyć go 1/3 przygotowanego wcześniej ponczu, posmarować go połową pozostałego kremu cappuccino, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, nawilżyć połową pozostałego ponczu, posmarować resztą kremu cappuccino. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który nawilżyć resztą ponczu. Wierzch i boku ozdobić odłożonym wcześniej kremem. Schłodzić. Boki obłożyć migdałami w płatkach, wierzch oprószyć białą czekoladą w proszku. Dowolnie udekorować.
Przechowywać w lodówce.
** zamiast na wierzch tortu można zetrzeć białą czekoladę na tarce
Smacznego :-).
15 sztuk
3 sztuki
700 mililitrów
masa serowa:
1 kilogram
2 łyżki
250 mililitrów
2 sztuki
masa śmietankowa:
500 mililitrów
250 mililitrów
2 sztuki
Tofi
Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno,
dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem
i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Biszkopt ciemny:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno,
dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem,
na końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Masa budyniowa:
Składniki:
3/4 l słodkiego mleka
3 budynie waniliowe lub
śmietankowe bez cukru
1 1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka kakao
cukier do smaku
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Dodatki:
1/2 puszki mleka skondensowanego,
słodzonego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
2-3 listki wafli
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny – masa budyniowa biała –
wafel – mleczna masa – wafel –
masa budyniowa ciemna –
biszkopt jasny – polewa